عصر کرد

آخرين مطالب

یادداشت| ترامپیسم اقتصادی در ایران سیاسی

یادداشت| ترامپیسم اقتصادی در ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - چه هیجان خرید طلا چه هیجان خرید رمزارزها، یک معنا دارد: تضعیف هرچه بیشتر پول رسمی و بی اعتبار شدن بیشتر نهاد پولی در اداره اقتصاد؛ و این یعنی همان افزایش افسار گسیخته سرعت مبادله پولی و شعله ورتر شدن انتظارات تورمی. - اخبار اقتصادی -
خبرگزاری تسنیم، فرشاد پرویزیان - دونالد ترامپ، روز 18 ژانویه 2025، از طریق اکانت رسمی خود در پلتفرم‌های اجتماعی، یک میم کوین جدید به نام TRUMP$ را معرفی کرد.
این کوین که به عنوان Official Trump شناخته می‌شود، تنها در طول چند ساعت، ارزش بازار خود را به بیش از 24 میلیارد دلار رساند.
ترامپ، گفته است:‌ آمریکا تبدیل به پایتخت بیت‌کوین و ارز دیجیتال خواهد شد. پس از صحبت‌های ترامپ، قیمت بیت‌کوین از 103 هزار دلار عبور کرد. یادتان هست ایلان ماسک، وزیر کارامدی دولت ترامپ نیز از حامیان جدی رمزارزهاست؟
در شفاف‌ترین تحلیل، ترامپ و ماسک، دو تاجر حرفه ای، در حوزه رمزارزها منافع شخصی دارند و این استقبال با همه تعارض منافع علنی، در لابلای هیجان و ریسک پذیری جوانان علاقمند به این حوزه، گم می‌شود.
اما در کشور ما، مدتی است بی‌مهابا سکوهای مجازی، شروع به ترویج خرید طلای آب شده حتی قسطی و با کمترین میزان دارایی کرده اند. البته در این زمینه مراجع قانونی و نظارتی با نگاهی هوشیارانه هشدار داده اند؛ از جمله سخنگوی فراجا که از اشراف پلیس بر فعالیت سکوهای مجازی خرید و فروش طلا در کشور گفته و تاکید کرده است: با هرگونه خالی فروشی و سوء استفاده از شهروندان برخورد می‌کنیم. معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری فارس نیز با اشاره به روش‌های بازی پانزی، گفته است: سال‌های اخیر شاهد افزایش فعالیت شرکت‌هایی هستیم که با وعده‌های فریبنده و پرداخت سود‌های نجومی، اقدام به کلاهبرداری از مردم می‌کنند.
اما ربط فروش طلای آب شده با حمایت ترامپ از رمزارزها چیست؟ در توضیحی بسیار ساده، مجموع پول در جریان یک کشور، عبارت است از ضرب مقدار فیزیکی یا دیجیتال آن در سرعت گردش پول که در اقتصاد با حرف «V» بیان می‌شود. همه داستان حوزه پولی بویژه در شرایط بی اعتمادی به پول رسمی یا همان پول اعتباری (Fiat Money) انحصارا در اختیار دولت و بانک مرکزی، شاید در همین سرعت گردش پول در اقتصاد باشد. با کمی ساده سازی تعاریف، افزایش سرعت به معنای افزایش نقدینگی و تاثیر کلی حجم پول در اقتصاد است.
در شرایط داغ شدن انتظارات تورمی، بروز پدیده پول داغ یعنی کسی پول رایج کشور را در دستانش نگه نداشته و به سایر دارایی‌ها برای حفظ ارزش واقعی پول تبدیل می‌کند. حال هرچه بی اعتمادی به پول رسمی کشور بیشتر و انتظارات تورمی شعله ورتر باشد، سرعت رها شدن از دست پول اعتباری افزایش می یابد.
داستان ساده است. کشور دارای یک پول اعتباری و رسمی با قابلیت شگرف سیاست‌گذاری پولی و اداره اقتصاد است و هرچه پول اعتباری در شرایط تورمی، بی اعتبارتر شود، مردم با تبدیل سبد داریی خود، عملا سیاست‌گذار پولی را خلع سلاح بیشتر می‌کنند و تشدید این روند - بدون قصد ترساندن مردم - حرکت به سمت بروز شرایط ابرتورمی یا همان واژه آشنای ونزوئلایی شدن است.
اما لازم نیست چرخ‌های اقتصاد را دوباره اختراع کنیم. در این شرایط معاملات سلف یا همان فردایی، به خرید و فروش عملی انتظارات از قیمت‌ها در آینده و نه خود دارایی واقعی می‌پردازد و عملا به سیاست گذار پولی، سیگنال دقیق برای چگونگی مدیریت و کنترل بازار را می‌دهد.
شوربختانه در کشور، چنین داد و ستدی را ممنوع و جنابان مسئول اقتصادی، به راحتی به نظاره خرید و فروش طلای واقعی، یعنی کنارگذاردن پول رسمی قابل کنترل دولت نشسته اند؟ چه هیجان خرید طلا چه هیجان خرید رمزارزها، یک معنا دارد: تضعیف هرچه بیشتر پول رسمی و بی اعتبار شدن بیشتر نهاد پولی در اداره اقتصاد؛ و این یعنی همان افزایش افسار گسیخته سرعت مبادله پولی و شعله ورتر شدن انتظارات تورمی است و این دقیقا همان ریشه یکسان با اقدامات ترامپ در تهییج بازار رمزارزها است.
یاد لطیفه ای نه چندان بی ربط افتادم که شخصی می‌گفت با هر دینی حساب کنم مسیرم به سمت جهنم است. حال با هر نحله اقتصادی که دوست دارید نگاه کنید آیا بی اعتبارترشدن پول ملی و جایگزینی طلا یعنی پول واقعی که اتفاقا نرخ آن در دست شما نیست، به صلاح کشور است؟ ممکن است حتی در نگاهی از حیث نظریه بازی، برخی بر این باور باشند که بالاخره انتقال هیجان از خرید اسکناس دلار به سمت خرید طلا که شاید ذخایر خوبی هم داشته باشیم برای مدیریت نرخ در بازار موثر باشد، اما باور بفرمایند این هیجان چه خرید طلا چه خرید دلار، اثر یکسان در حرکت احتمالی به سمت بی اقتدار شدن نهاد پولی و بروز احتمالی شرایط ابرتورمی خواهد داشت.
و یک جمله کوتاه به خریداران طلای آب شده: داستان سکه ثامن را یادتان هست؟
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/961214/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ کتابی درباره حفاظت از پرندگان و زیستگاه‌های حیات وحش

سیدصالحی: تراکتور مقابل ذوب‌‌آهن موقعیت کمتری ایجاد کرد

آغاز به کار شاگردان چمنیان در اردوی تهران

شرایط سخت پرسپولیس دستپخت بی‌برنامگی مدیریت!

درستکار: کشتی ایران باید پوست‌اندازی کند

قانون‌شکنی مکزیکی‌ها برای پذیرایی از سرخیو راموس

بازیکنی که پیراهن تیم ملی را به هر قیمتی می‌خواهد

خستگی عامل برکناری یک سرمربی شد!

کارتال ترکیب پرسپولیس را زیرورو می‌کند

تغییر احتمالی پرچمدار کاروان ایران در اختتامیه بازی‌های آسیایی زمستانی

تاج در واکنش به حذف عزیزی خادم و کفاشیان

لوون تیوانیان، نوازنده ارمنی روی صحنه می‌رود

برف روبی 600 کیلومتر راه‌های شهرستان صحنه

نیاز است ویژگی‌های مالک اشتر را در خود تقویت کنیم

ضرب و شتم کارشناس اورژانس بجنورد حین انجام ماموریت

کودک آزاری، آفت جامعه | دستور رسیدگی فوری و خارج از نوبت به پرونده کودک‌آزاری در سنندج!

تصاویر/سنندج، میزبان یاوران انقلاب

پرونده کودک آزاری در سنندج خارج از نوبت بررسی می‌شود

زمان قطعی برق سنندج امروز جمعه 19 بهمن (خاموشی برق)

ورود دادگستری کردستان به ماجرای ضرب و شتم آنیلا

شبکه بانکی تاکنون چه میزان تسهیلات پرداخت کرده است؟

مدارس قم فردا شنبه 20 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس قم فردا شنبه بیستم بهمن 1403

مراسم یاوران انقلاب در کرمانشاه

بیش از 7 هزار کیلومتر از محور‌های استان کرمانشاه برف‌روبی شد

داستانک/ نیمکت خالی

از خداحافظی مارسلو تا حمله پیکه به رئال در حواشی فوتبال جهان

لشکرکشی لالیگا علیه رئال

واکنش احمد دنیامالی وزیر ورزش به تغییر سِمت خود در دولت

گزارشی از هفته ششم لیگ برتر تیراندازی با معرفی نفرات برتر

گزارشی از مرحله نخست انتخابی تیم ملی دانشجویان برای مسابقات بین‌المللی

لحظات ناب هفته هشتم لیگ قهرمانان اروپا

تمامی گل‌ها و پاس گل‌های ژاوی سیمونز در بوندسلیگا

توصیف AFC از جام ملت‌های زیر 20 سال

طعنه سنگین جیمی کاراگر به تاتنهام: عرضه بردن ندارید!

واکنش وینیسیوس به پیشنهاد یک میلیارد یورویی عربستان

انتخابات جنجالی؛ فیفا پاکستان را تعلیق کرد!

بارش 50 سانتیمتری برف در سه راه شهداء شهرستان پاوه

فوتبال جوانان آسیا؛ صحنه درخشش استعدادهای جوان فوتبال آسیا

توصیف AFC از جام ملت‌های زیر 20 سال: صحنه درخشش استعدادها

کدام دهک‌ها از لیست دریافت یارانه نقدی حذف می‌شوند؟

پرونده کودک آزاری در سنندج خارج از نوبت رسیدگی می‌شود

گزارش جدید از وضعیت آنیلا/ کودک‌آزاری هولناک در سنندج

محفل انس با قرآن کریم در مسجد جامع سنندج برگزار می‌شود

دستور رئیس کل دادگستری استان کردستان برای رسیدگی خارج از نوبت به پرونده کودک آزاری در سنندج

رسیدگی خارج از نوبت به پرونده کودک آزاری در سنندج

دستور رئیس کل دادگستری کردستان برای رسیدگی به پرونده کودک‌آزاری در سنندج

بازگشت 80 اراضی کشاورزی کردستان به چرخه تولید

40 تا 50 میلیارد دلار ارز خانگی در کشور وجود دارد

جذب سرمایه گذاری خارجی، رشد 8 درصدی اقتصاد را محقق می کند

امداد رسانی به 11 خودرو با 55 سرنشین در محورهای کرمانشاه